Hypnotherapie
Wat is hypnotherapie?
De meeste mensen denken bij het woord hypnotherapie als eerste aan hypnose en dan met name de toneelhypnose die men wel eens ziet op tv of bij optredens. Toneelhypnose demonstreert daar overigens wel dat lichaamsfuncties en belevingen beïnvloed kunnen worden door hypnose. De kracht van suggesties wordt duidelijk aangetoond. Denk maar eens aan het voorbeeld van de citroen die met smaak wordt verorbert.
Bij hypnotherapie gebruiken we hypnose om je in trance te brengen. Met trance bedoelen we de staat waarin je bent op het moment dat je bijvoorbeeld helemaal opgaat in een boek of een film waarbij je geen aandacht meer hebt voor je omgeving. Of dat je in de auto een deel van je dagelijkse rit naar het werk gemist hebt omdat je op de automatische piloot hebt gereden en je je ineens realiseert dat je verder op de route bent dan je doorhad. Dat heet alledaagse trance.
Hoe werkt een hypnotherapiesessie?
Die alledaagse trance kent geen verschil met de trance die we in de hypnotherapiesessie gebruiken. Dan maken we juist gebruik van deze bewustzijnstoestand waar je dan in verkeert en kunnen we makkelijker contact maken met je onderbewustzijn. Want je onderbewustzijn fungeert als opslagplaats voor vroegere ervaringen door gebeurtenissen en de bijbehorende gevoelens te registreren. Door middel van hypnose kunnen we de denkbeelden, overtuigingen en emoties die ongewenst zijn omzetten in een gewenste vorm. Iemand in een hypnotische toestand verliest nooit het bewustzijn. Je hebt de eindregie altijd zelf in handen en kan ervoor kiezen om gegeven suggesties niet toe te laten.
Hypnotherapie is het therapeutisch inzetten van hypnose en hypnosetechnieken. In alle gevallen gaat het hierbij om het veranderen van inzichten door het onderbewustzijn. De gebruikte technieken kunnen daarbij van elkaar verschillen.
Waarom gronding zo belangrijk is
Gegrond zijn betekent een goed contact van de voeten met de grond. Gronding heeft alles te maken met een goede balans tussen lichaam en geest en met het contact van onszelf met de aarde, vandaar ook het synoniem: aarding. Gronding verbindt ons met een bron van kracht en energie. Het zorgt ervoor dat we met alle aandacht in het ‘hier en nu’ zijn. Gronding is ons fundament, de basis van alles.
Van nature gaat gronding als vanzelf. Door allerlei externe en interne invloeden zoals drukte, geen tijd en rust voor jezelf nemen, angsten en onzekerheden, onverwerkte trauma’s raken we dit thuiskomen bij onszelf kwijt.
Het hoofd wordt overbelast door alle dingen die van ons worden geëist, worden verwacht, of die we zelf willen dan wel moeten. Op deze wijze maakt het hoofd overuren. Alle energie gaat naar het hoofd, ten nutte van die voortdurende gedachtegang.
In onze huidige maatschappij wordt meer en meer een beroep gedaan op ons denken. De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Veel energie stijgt daarbij naar het hoofd als meest noodzakelijke plek om te zijn, dit ten koste van andere delen van het lichaam. Op deze wijze verliezen we het gevoel met de aarde en kan er een tekort aan gronding ontstaan met alle gevolgen van dien. Gronding geeft een stevige basis, stabiliteit, rust en ruimte.
Wat zijn de gevolgen van niet gegrond zijn?
Het niet gegrond zijn kan zich op diverse manieren uiten. Lichamelijke signalen die kunnen wijzen op een gebrek aan gronding kunnen zich heel subtiel kenbaar maken, bijvoorbeeld hoofdpijn, moeheid, koude voeten en/of handen, gevoelens van duizeligheid of onrust. Maar soms kunnen de signalen ook overduidelijk zijn, acuut en uiteindelijk tot chronische gezondheidsproblemen leiden. Denk aan: overspannenheid, hevige migraine, hyperventilatie, nek-, schouder- en rugklachten, hoge bloeddruk en langdurige slaapstoornissen. Hoe en waar de symptomen zich openbaren is helemaal afhankelijk van de persoon, de mate en duur van het ongegrond zijn en de zwakte van de plek waar het zich uit.
Gronding in therapie
Gronding is een voorwaarde voor therapie omdat door te gronden het gevoel kan worden toegelaten. Gronding helpt naar een draagvlak om tot daadwerkelijke verwerking van een trauma te komen. Gronding is ook voorwaarde om naar binnen te kunnen keren en het contact met het Hoger Zelf, je intuïtie te maken. Vanuit dit perspectief is toegang tot geblokkeerde informatie in het lichaam mogelijk, kan een trauma verwerkt worden zodat de energie daar weer vrij mag gaan stromen wat altijd een positief effect heeft op de levenskwaliteit. Onverwerkte trauma’s kunnen de oorzaak zijn van een gebrek aan gronding. Door te werken aan gronding kunnen (verborgen) trauma’s “aan het licht” komen en worden geheeld.
Toepassingsgebieden lichaamsgerichte hypnotherapie
Oplossing van psychische en lichamelijke problemen zoals:
- Afleren van ongewenst gedrag;
- Angsten en fobieën;
- Burn out;
- Concentratie;
- Depressieve gevoelens;
- Emotionele uitbarstingen;
- Nervositeit en spanning;
- Pijnklachten;
- Psychosomatische klachten;
- Relatie- en gezinsproblemen;
- Slaapstoornissen;
- Stress;
- Traumaverwerking;
- Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces.
Ontwikkelen of verbeteren van vaardigheden en kwaliteiten zoals:
- Besluitvorming;
- Communicatie;
- Geluksniveau;
- Inlevingsvermogen;
- Innerlijke harmonie en kracht;
- Intuïtie en creativiteit;
- Karaktereigenschappen;
- Ontdekking van talenten;
- Ontspanning;
- Spirituele bewustwording;
- Wijsheid en inzicht;
- Zelfvertrouwen en assertiviteit;
- Zingeving.
